KDAK genopstår i klassisk udgave

Kongelig Dansk Automobil Klub Classic er navnet på en ny organisation der skal knytte bånd mellem det hedengangne Kgl. Dansk Automobil Klub og nye aktiviteter. Initiativet kommer fra gruppen bag Ringkøbingløbet og Motorhistoriske Møder Midt-Vest, begge aktiviteter med rødder i det midt- og vestjyske.

Det nye KDAK får da også hjemadresse i Ringkøbing, men vil henvende sig til veteranbil- og motorcykelfolk i hele landet med tilbud om særlige arrangementer. Der er behov for en klub, som kan udfylde det tomrum, som KDAK efterlod sig, da klubben ophørte i 1978, siger initiativtagerne. FDM viser ikke veteran- og liebhaverkøretøjer megen interesse, så her er helt klart et virkefelt og et muligt samarbejdsområde. Også med hensyn til det politiske arbejde er der behov for en indsats ud over den, der gøres af veteranbil- og motorcykel-organisationerne. Derimod har KDAK Classic ikke til hensigt at involvere sig i motorsport, som varetages glimrende af de få tilbageværende KDAK Sport-klubber, først og fremmest på Fyn.

Det gamle KDAK udsprang af den første automobilklub i Norden, Dansk Automobil Klub, som stiftedes i 1901. Først i 1912 antog organisationen navnet Kongelig Dansk Automobil Klub, samtidig med at Kong Christian X blev protektor. I de følgende mange år var KDAK meget aktiv, både med hensyn til klubarbejdet med hovedkontor bl.a. i Imperial-hotelkomplekset i København og med provinskontorer. Ikke mindst inden for færdselspropaganda, turisme og juridisk arbejde for medlemmerne var KDAK førende. I medlemskredsen havde KDAK et net af amtsrepræsentanter, gjorde meget ud af fortjenstmærker samt lancerede allerede i 1913 emblemer og vognmærker som et tilbud til medlemmerne. Flere af disse aktiviteter er værd at kigge nærmere på.

Derimod har Kgl. Dansk Automobil Klub Classic ikke planer om rejsebureauaktivitet, men vil fra starten involvere sig stærkt i at opbygge en møde- og tur-aktivitet. Betegnelsen Classic, som indgår i det nu registrerede navn, fortæller, at aktiviteterne vil koncentrere sig om det motorhistoriske felt som et supplement til det rige klub- og foreningsarbejde rundt om i landet.

Opfordring til veteranbilejere om en årlig Børnenes Veterandag

Børn og unge er interesseret i spændende biler, men har alt for lidt lejlighed til at prøve den oplevelse, det er at køre i en sjælden, gammel bil og møde alle de glade smil i trafikken. Det vil den nystartede Kongelig Dansk Automobil Klub Classic® gøre noget ved.

KDAK Classic® opfordrer simpelthen landets veteranbilejere til at stille sig til rådighed én dag om året til at køre med børn fra landets mange børnehjem.

Efter amerikansk forbillede har klubbens midt- og vestjyske stiftere været på en sådan tur. Det har givet inspiration til opfordringen, der nu lyder til alle landets veteranbilklubber og deres medlemmer.

Børnenes Veterandag kan meget passende falde på en dag i sensommeren som lige nu, inden bilerne køres i garage for vinteren, eller hen på foråret, når de skal ud at rulle igen, siger to af initiativtagerne, Niels Jørgen Kanneworff, Ringkøbing, og Gorm Albrechtsen, Herning. De foreslår, at danske veteranbilklubber finder sammen om at gøre en bestemt dag om året til Børnenes Veterandag og på denne dag vederlagsfrit kører oplevelsestur med børn fra landets børnehjem.

De foreslår, at man rundt om i byerne indgår samarbejde med en lokal organisation eller forening, for eksempel den lokale Rotary-klub, der som regel er vant til at tage sig af velgørende og udadvendt arbejde sammen med andre sponsorer.

KDAK Classic® testede opskriften, da 12 gamle biler med en Rolls-Royce og en 12-cylindret Jaguar i spidsen og med politieskorte kørte 30 glade børn og unge med ledere fra børnehjemmet Schubertsminde i Ringkøbing til en oplevelsesrig eftermiddag i Familie- og Fiskeparken i Hee uden for Ringkøbing.

Opfordring til veteranbilejere om en årlig Børnenes Veterandag

Idégrundlag

Interne formål

Via klubarbejde at fremme interessen for veterankøretøjer. Hjælpe klubbens medlemmer med fordelagtige tilbud og teknisk ekspertise, samt assistance til afvikling af lokale løb og arrangementer.

Eksterne formål

Gennem påvirkning af myndigheder, organisationer og enkeltpersoner at forbedre forholdet for veterankøretøjer og disses ejere.

Gennem arrangementer at yde hjælp til samfundets svagtstillede, med hoved-vægten lagt på børn og unge.

Klubledelse

President